Är du stressad, 80-talist?
Allt fler unga människor drabbas av en negativ stress. 80-talisterna är generationen som vuxit upp tillsammans med teknikens framfart. Snabbare och effektivare kommunikationsmedel, obegränsad tillgång till information har lagt hela världen i våra händer. Men vad för framtid har vi att vänta? Världen och ekonomin är i djup kris. Kriser följer oss åttiotalister i hälarna, uppvuxna under tidigt nittiotal och arbetssökande under rådande finanskris. Arbetslösheten bland unga är idag rekordstor och allt fler väljer att plugga vidare på högskola för att rida ut stormen. Vi utbildar oss för att säkra våra liv, vår framtid.
Vi åttiotalister har alla möjligheter att få ut mesta möjliga av våra liv, men finns möjligheterna följer också kraven. Vi ska vara framgångsrika, hälsosamma, ha tusen bollar i luften men framförallt vara framgångsrika. Helst ska vi också jobba med vår största hobby. Är dessa krav möjliga? Går de att uppnå?
Jag har pratat med några unga vuxna, alla födda på 80-talet, liksom jag själv, om framtiden och stressen. Platsen som samtalen ägde rum på är Degerhamn på södra Öland, en plats där just 80-talister är en bristvara. Skulle ett ställe som Degerhamn kunna locka unga, framgångstörstiga 80-talister? Skulle kanske Degerhamn kunna vara lika bra för oss som vi skulle kunna vara för Degerhamn?
Mina tankar kring ämnet väcktes då vi en eftermiddag promenerade förbi Ölands Gårdsbryggeri på södra Möcklebyvägen i Degerhamn. Ett familjedrivet mikrobryggeri där ambitioner på att expandera finns med inte att anställa mer arbetskraft. Det viktiga för bryggeriet är att värna om bryggandet av ölet som ett hantverk och känslan av att få arbeta med sin hobby. En känsla som jag tror att många 80-talister känner igen sig i. Men går det att arbeta med sin hobby utan att drabbas av en framgångsstress? På Ölands gårdsbryggeri tycker jag att man verkar klara av den balansgången bra. Om detta beror på omgivningen och det faktum att bryggeriet ligger i ett samhälle som Degerhamn återstår att svara på. Skulle ett samhälle som Degerhamn kunna bli en fristad för stressade åttiotalister?
Som jag nämnde inledningsvis är vi 80-talister uppvuxna med teknikens snabba tillväxt. Många av oss kommer även ihåg när datorer inte fanns i var mans hem. Alla jag pratat med kommer ihåg första gången de fick möjlighet att gå ut på Internet. Ett surrande modem och en hel värld av spännande information öppnade sig. Vi har varit med sedan starten, vi är inprogrammerade i ett samhälle som för många äldre har tagit tid att lära sig. För oss är datorer en självklarhet. Men har Internet och alla dess möjligheter satt en extra stor press på oss unga? Information finns tillgänglig från alla världens hörn närhelst du vill ha tillgång till den. Via Internet ligger världen rakt framför näsan på oss och alla val och möjligheter blir genast oändligt många fler. Detta anser jag är vår styrka men samtidigt vår börda att bära.
Vi slåss med problem som tidigare generationer inte har haft. Vi ska alla nå våra drömmars mål och inte fastna i slentrianen. Vi ska ut och se världens alla hörn, så långt bort från det välkända som möjligt. Men vad händer när nyfikenheten på omvärlden och ambitionen att bli framgångsrik övergår i kravfyllda måsten och “borden”? Kommer vi att se en hel generation av utbrända unga vuxna som inte ens hunnit ut på arbetsmarknaden?
Något som de flesta jag pratade med tog upp rörde vikten vid att ha ett utvecklande arbete. Många är rädda att inte hitta rätt i livet, att välja fel väg eller inte ta vara på de chanser och möjligheter som erbjuds. Även om vi alla människor hanterar stress på olika sätt eller är mer eller mindre stressade av naturen känner de flesta en stress och oro inför framtiden. Men många har lärt sig att vända stressen till någonting positivt. Ett slags bränsle för att få allt vi vill göra gjort. En slags cykel som föder sig själv. Vi blir stressade av allt vi vill göra och använder då i sin tur den stressen till att hinna göra allt det vi blir stressade över att vi ska göra.
Kontroll var ett återkommande begrepp bland 80-talisterna jag talade med. När stressen inte är positiv eller går att omvandla till drivmedel beror den ofta på att man inte har kontroll över situationen. Många upplever i dessa situationer ett tillstånd av handlingsförlamning som kan vara svår att ta sig ur. Den gnagande och molande stressen upplever många vara den värsta. En stress som inte direkt kan åtgärdas eller konkretiseras. Den molande stressen rör ofta saker som utbildning, boende eller ekonomi, saker vi inte direkt kan styra och kontrollera.
Rädslan att inte kunna ta sig dit man vill i livet, att nå de mål och delmål man stakat ut är ett orosmoment som många av oss upplever. Vi vill ha kontroll över våra liv och vara våra egna chefer som sätter våra egna krav och förväntningar. Vi har ju alla möjligheter att forma våra egna liv och då vill vi inte heller bli styrda. Vår framtid är vårt hantverk. Vi vill inte ha andra som säger åt oss hur vi ska forma vår tillvaro och inte heller blir jämförda och behövda hävda oss inför vår omgivning. Många skulle just vilja blir bättre på att stänga av dessa känslor och inte lägga så mycket energi på saker som ligger utanför vår makt. Jag upplever att många någonstans skulle vilja ha en mentalitet där fraser som “det löser sig” och “en dag i taget” är tongivande. Även om vi lägger ner mycket tid och energi på att planera vår framtid tror jag ändå att alla vill jobba för att leva och inte det omvända.
“Världsarvets kvaliteter är subtila till sin karaktär och för människor som i sin vardag utsätts för informationsstress kan lågmäldheten hos värdena bli osynliga och svåråtkomliga. Att i stillhet uppleva närvaron. Många hittar fram till detta ögonblick och blir sedan hängivna”.
- www.sodraoland.com
Många unga lider utav sin stress och vill göra något åt sin situation. Jag vill visa på södra Ölands möjligheter att erbjuda unga människor en fristad där goda möjligheter till entreprenörskap finns! Den kreativa miljön och hantverkets djupt rotade tradition är vad många unga människor idag söker men inte finner i större städer. Det går att bedriva ett framgångsrikt hantverksarbete i en miljö som södra Öland har att erbjuda. En tillvaro där kreativitet och skaparglädje får mer utrymme än alla krav och måsten.
Vi åttiotalister har en enorm kapacitet och drivkraft, en drivkraft som inte bara gör nytta i storstäder. För många av oss kan stressen till slut kväva vår energi. Att hitta mening och lust utanför kravfyllda framtidsmål är möjligt! En fristad på södra Öland kan vara lösningen för många stressade åttiotalister!
Ida Nilsson
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
fredag 24 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar