Dag ett inledde vi vårt veckolånga projekt om övergivna platser med att lyssna på Peter Boströms föreläsning om just detta ämne. Han visade oss många bilder på platser som han själv sökt upp på Öland, och vi kom att bli väldigt intresserade av historierna bakom de alla.
Platserna kunde vara allt mellan bostadshus och småaffärer, till fotbollsplaner och fabriker, som nu står tomma och bortglömda.
Vi hade också en egenundersökning i slutet av dagen om boende och miljö, där vi frågade oss själva vart vi skulle vilja bo och leva om man fick välja idag.
– Majoriteten ville bo någonstans avskilt där man kunde ha sitt privata utrymme samtidigt som det skulle vara nära och lättillgängligt till både kommunikationer och verksamhet. Och man ville nog helst ha en fri och inte alltför stressig miljö. Närhet till havet var också nåt som nästan alla föredrog.-
Detta kom att bli vår research och grundläggande bas i projektet.
Dag två tog vi oss till lägenheten på Alunvägen som vi fått låna av Mörbylånga bostad för vårt arbete.
Det tog ca en halvtimma från vår skola i Skogsby till Södra Möckleby/Degerhamn där lägenheten låg. Och då hade man kört en bra bit längs det stora alvaret som täcker större delen av södra ön.
När vi var framme möttes vi av ett litet samhälle, en skola, en kyrka och ett antal småbutiker. Klockan var strax efter halv nio när vi kom dit och det var inte mycket folk i rörelse. Förutom barnen på skolan, som denna dag hade friluftsdag.
Lägenheten var en tvåa i utkanten av en lägenhetslänga.
Mellanstor tomt, vätt mot skolgården till och framsidan hade utsikt över fälten på alvaret. En rätt mysig lägenhet tyckte vi när vi satt in lite saker i tomrummen, men det syntes att den inte hade varit bebodd på ett tag.
Kunskapen som gårdagen hade gett oss sattes upp på väggarna i form av dokument och lappar för klarare översikt. Vi drog också in ett par datorer för våra tekniska behov, designers som vi är.
Och undersökningen kunde starta.
Varför stod dessa lägenheter tomma?
Vad hade förändrat detta en gång frodande samhälle?
Nedläggningen av den då närliggande lättbetongfabriken visste vi var en mycket betydande faktor i att folk inte längre kunde bo kvar. Men var det allt som fått all energi försvinna från den lilla byn?
Vi kom snart att upptäcka att problematiken inte låg i hur lägenheten låg eller såg ut, (för det var ju faktiskt så att våra önskemål på en bostad från vår egenundersökning dagen innan, passade faktiskt mycket in på dessa lägenheterna)
utan snarare hos det sociala och kommunikativa i det här samhället.
Dag tre var det fortsatt undersökning med tillhörande heldagsvistelse på Alunvägen 1A. Vi hade nu bekantat oss rätt väl med lägenheten i sig och kände nu att det var dags att öppna dörren och stiga ut i det okända Degerhamn.
Vi hade tills nu haft riktlinjerna: ryktet, närmiljön, transport och souvenir, När vi skulle undersöka lägenheterna, men vi hade förstått att miljön runt lägenheterna var det som betydde mest roll. Så nu drog vi riktlinjerna över byn i stället.
Vad finns det för butiker i byn? Och hur ser dom ut?
Vad sysselsätter sig folk med, och vilka är det som gör det?
Vad skulle kunna locka fler att ta sig hit?
I samhället södra Möckleby/Degerhamn kring alunvägen finns några småbutiker, en kyrka och en skola. De har även en liten egen bensinmack som fyndigt nog heter ö pumpen och ett litet bibliotek. Men det vi intresserade oss för mest var det lilla bryggeriet i utkanten av byn med sin fungerande lilla butik. Här förs tydligen en rätt framgångsrik verksamhet, med ett eget ölmärke med gammaldags stil.
Men trots allt detta så står Degerham samhället inför ett stort problem. Åldersfördelningen i befolkningen.
Vi såg och läste att till största delen så bor här pensionärer. I statistiken så stod det de skrämmande siffrorna att kring ett fyrtiotal av invånarna här är mellan 25 till 30 år. Vissa av barnen som går i skolan här bussas från Mörbylånga och när dom blir gamla nog så kommer dom antagligen också flyttas ut.
Degerhamn är ett samhälle i behov av nytt ”ungt blod”, fler folk som intresserar sig för det och mer engagemang från dess ännu befintliga invånare.
På eftermiddagen så tog sin några i klassen ner till vattnet och tog sig en titt, och kunde även här konstatera att närmiljön till lägenheten var underbar.
Så med Degerhamns gamla karaktäristiska, mysiga butiker och otroliga miljö, så har det all potential i världen att dra till sig fler människor som liksom oss kommer tycka att det kan vara värt ett besök.
Problemen vi såg nu var ryktet, och transporten.
Hur skulle vi få folk att vilja komma hit?
Dag fyra inleddes med ett besök på ytterligare en övergiven plats. Ett gammalt stationshus från då Öland hade sin järnväg. Ett stort gammalt hus med innehållande säkert mycket av Ölands historia. Vi var även och besökte Ölands östra strand. Otroligt häftig syn med ovanlig stenmark.
Så detta var våra tankar.
Södra Öland: Otroligt vacker miljö, natur.
Mycket intressant historia.
Populärt med fågelskådning.
Vi bestämde oss för att enskilt komma med olika förslag till förändring av synen på södra möckleby/degerhamn samhället. Hur man kunde ändra ryktet, och dra hit mer folk för vidare utveckling. och detta ska vi visa i form av en samansättning av tankar och visioner i slutet av vårat projekt.
Mycket kommer det handla om:
Kanske starta någon förening för att engagera befolkningen i att själva rädda sitt samhälle. Kulturkurser i konst och hantverk kanske, eller kurser i fågelskådning?
Lägenheterna som ändå står tomma kanske kan byggas om till nåt mer avsett för korttidsboende, i form av sommarstugor för uthyrning, eller tillhåll för flitiga fågelskådare?
Historia, göra så att folk får upp intresse igen för det som varit. Järnvägen, nåt o tänka på igen?
Publicitet, kanske en skylt, välkommen till Degerhamn! Gör så att folk hajar till och tar en extra titt på vad de kör förbi. Internet, gör reklam för eventuella föreningar och happenings i byn. Gör reklam för de fortfarande bevarade småstadsbutikerna.
En anordnad badplats, kanske finns en, men inget vad vi uppmärksammade.
Möjligheterna är många!
Louise Havedahl
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -